2007/11/21

NRC --- GroenLinks wel steun voor Urazgan ---

GroenLinks niet langer tegen missie

Gepubliceerd: 21 november 2007 19:39 | Gewijzigd: 21 november 2007 19:42

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 21 nov. GroenLinks stelt niet meer dat Nederland volgend jaar onder alle omstandigheden zijn troepen uit de Afghaanse provincie Uruzgan moet terugtrekken.
Joost Lagendijk, lid van het Europees parlement voor GroenLinks.   (Foto Vincent Mentzel)
Joost Lagendijk, lid van het Europees parlement voor GroenLinks.
(Foto Vincent Mentzel)

Als de militaire acties van de NAVO „uitsluitend” worden uitgevoerd „in overleg en coördinatie met de Afghaanse autoriteiten”, moet Nederland een bijdrage blijven leveren. Dat staat in een ‘Alternatieve strategie voor Afghanistan’, die de Tweede Kamerfractie heeft opgesteld.

Het Comité ‘Troepen terug uit Afghanistan’, waar GroenLinks deel van uitmaakt, keert zich tegen verlenging van de Nederlandse militaire bijdrage in Uruzgan. Nederland zou zijn toepen moeten terugtrekken. Maar in de notitie van GroenLinks wordt de mogelijkheid van een veel kleinschaliger Nederlandse militaire aanwezigheid opengehouden.

Volgens GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema betekent dit echter geen koerswijziging van de fractie. GroenLinks is en blijft tegen voortzetting van de huidige missie. ,,Militair optreden in Afghanistan is door GroenLinks nooit uitgesloten; eerdere militaire missies in het noorden zijn ook door ons ondersteund’’, zegt Halsema die erkent dat de naam van het Comité waar haar partij deel van uitmaakt niet overeenstemt met het fractiestandpunt. Het gaat er volgens haar om dat de militaire operatie in Uruzgan wordt beëindigd.

Maar in een toelichting op de notitie zei GroenLinks Tweede Kamerlid Mariko Peters dat Nederland wel trainingsmissies, ook voor het Zuiden moet blijven leveren. Deze opleidingseenheden die door verschillende landen worden geleverd bestaan gemiddeld uit twintig militairen die de Afghanen tijdens confrontaties met de Talibaan bijstaan. Het gaat om ‘training on the job’, zegt men bij de NAVO. Volgens Halsema dient het echter niet te gaan om ,,assistentie aan het front, maar om assistentie in het veld’’.

Na de zomer vormde GroenLinks samen met de SP in het ‘Comité Troepen terug uit Afghanistan’ een coalitie tegen voortzetting van de Nederlandse militaire aanwezigheid in de zuidelijke provincie van Afghanistan.

Intern leidde dit direct al tot discussie. Europarlementariër Joost Lagendijk van GroenLinks vond het afwijzende standpunt veel te stellig. „Militair optreden wil ik niet helemaal uitsluiten, maar het moet wel productief zijn”, aldus Lagendijk. Hij zegt dan ook „niet gelukkig” te zijn met de deelname van zijn partij in het door „SP-retoriek gedomineerde” comité. Lagendijk kan zich wel vinden in de nu gekozen stellingname waarbij de Nederlandse aanwezigheid aan strenge voorwaarden wordt gebonden.

GroenLinks vindt dat de Amerikaanse Operation Enduring Freedom, gericht op het opsporen van terroristen in Afghanistan, direct moet worden stopgezet. Deze staat formeel los van de NAVO-operatie waaraan Nederland meedoet, maar er is soms wel sprake van samenwerking. Voorts vindt GroenLinks dat de NAVO moet afzien van „grootschalige offensieven” en luchtbombardementen waarbij veel burgerslachtoffers vallen. De NAVO moet zich meer richten op training van Afghaanse veiligheidstroepen en versterking van de grensbewaking. ,,Nederland levert een bijdrage aan al deze inspanningen’’, aldus de strategie van GroenLinks. Volgens het Kamerlid Harry van Bommel (SP) is het inzetten van trainingseenheden in strijd met het standpunt van het Comité Troepen terug uit Afghanistan.

GroenLinks vindt voorts dat veel meer moet worden geïnvesteerd in de wederopbouw van Afghanistan, dat op de vierde plaats staat van de lijst met armste landen ter wereld. Ook moet de Europese politiemissie „drastisch” worden uitgebreid. Daarnaast is diplomatie een essentieel onderdeel en zal de gematigde talibaan moeten worden „losgeweekt” van de radicale kern en bij het lokaal bestuur van het land moeten worden betrokken.

Geen opmerkingen: